50 odstínů kávy - paleta chutí a vůní

Věděli jste, že existuje paleta chutí a vůní pro určení typologie kávy? Tak, jako má víno jasná kritéria pro posuzování své kvality, i ve světě kávy
najdeme uznávanou paletu mnoha odstínů chutí a vůní. V tomto článku si je představíme.


Hodnocení kávy se týká jak smyslových, tak chemických vlastností, které se opírají o normy stanovené profesionálními degustátory a baristy. Hlavní role při určování kvality kávy hraje sušení, skladování a pražení kávových zrn. My si ale představíme paletu, která je sestavena pro určování odstínů výsledného nápoje.

Většina z nás si s kávou spojí přídavná jména jako hořká, kyselá, sladká, jemná nebo silná. Degustátor ale potřebuje paletu přívlastků podstatně širší a bohatší.

 

Jemně kořeněná chuť s aroma lískových oříšků, v rozkvětu nás na jazyku polechtá citrusový střed kávy s jemným dojezdem olivového oleje.

Ano, řeč je o šálku kávy.


Základní rozdělení chutí

  • Ovocná
  • Sladká
  • Květinová
  • Oříšková/Kakaová
  • Kořeněná
  • Nakyslá
  • Pražená

 

Jaké odstíny najdete v našich kávách?

Ovocná

Borůvky, ostružiny, citrusy a další skladké letní chutě, jako třeba třešně, broskev, ananas nebo dokonce kokos. To všechno si můžete vizualizovat u ovocného dozvuku naší Etiopie. Nebojte se africké kyselinky, v závěru ji vyrovná sladká chuť rozinek.

 

Sladká

To je především odstín hnědého cukru a aroma vanilky. Takovou chuť vám nabídne Columbia Supremo z naší nabídky. Med, javorový sirup a karamel pocítíte i v závěru výborné Brasil Santos. Obě kávy pražené tak akorát, aby vynikly sladké tóny jihoamerického jemného těla. Určitě v rámci tohoto profilu doporučujeme i naši skvěle vyladěnou směs Azteca Excellent.

 

Květinová

Pokud zatoužíte po květinovém středu, pak je Honduras Flores jasná volba. Kromě tmavších tónů pekanových ořechů se rozvine jemná až tajemná chuť tamějších orchideí s vůní jasmínu, růží nebo příjemného heřmánku. Nemějte strach z květin v kávovém šálku. Zní to exoticky, ale chutná božsky.

 

Oříšková/Kakaová

Lískový ořech, hořká čokoláda a mandle. Tyto chutě vám nabídne naše stálice Papua Nová Guinea. Noblesní a jedna z nejoblíbenějších káv vůbec, která nikdy nechybí na mlýnku v našich domácnostech.

 

Kořeněná

Costarica Tarrazu. Tak to je ona. Kořeněná především lávovou zeminou, ve které se pěstují kávovníky. V této kávě ochutnáte nádech skořice, muškátového oříšku se špetkou pepře v závěru. Asi nejexotičtější káva, jakou nabízíme. Už jste ochutnali Kostariku? Bude to váš kávový rituál se špetkou středoamerického koření.

 

Nakyslá

Už asi víte, že taková bývá divoká Afrika. V naší nabídce najdete z afrických káv například Etiopii Sidamo, Tanzanii TanguPapua Novou Guineu nebo Kenya Frutu. Žádoucí kyselost má v nižší míře než její zeměpisné sousedky a tak má stálé místo v našem prodejním žebříčku. Její acidita je v jemné chuti jablečné kyseliny. Ovocná chuť a kyselinka se v těchto kávách mísí podobně jako v černém rybízu. Doporučujeme všem kávovým fajnšmekrům.

 

Pražená

Tmavě (intenzivně a silně) pražené kávy se řadí mezi „pražené“ chutě. Takové jsou s odstíny do kouřových, hnědých až popelavých tónin. Bývají to typická italská espressa. Takové kávy u nás nenajdete. Jsme příznivci barvitějších odstínů kávy, které obzvlášť vyniknou při středním pražení. Právě střední pražení využíváme u všech našich káv, přesto má ale každá káva svá specifika a jemné odlišnosti, které ctíme nejen při pražení, ale i při skladování.

 

Oficiální parametry jsme napasovali na naše kávy. Doufáme, že vám pomohou v rozhodování, která je ta pravá zrovna pro vás. A pokud si nebudete stále jisti, neváhejte se na nás obrátit a rádi vám s výběrem vhodné kávy pomůžeme.

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz