Jak uchovat pražená kávová zrna co nejdéle čerstvá?

To, že u nás naleznete pouze čerstvě pražená kávová zrna zůstává jisté. Jak ale zajistíte ideální uskladnění pražených zrn u vás doma po co nejdelší dobu? Pojďme si představit tipy, jak se o kávová zrna postarat i u vás doma.


1. NÁŠ ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ

Zelená zrna pražíme už delší dobu a díky tomu jsme si jistější ve způsobu jejich zpracování. Víme, jaký stupeň pražení je pro každou naši kávu vhodný a kolik která káva potřebuje času k odpočinku po pražení. Kávová zrna od nás odchází v ideálním stavu a připravena k přípravě skvělé kávy. Byla by škoda riskovat znehodnocování zrn a nechat je ležet v obale, který jim nesvědčí.

2. NÁŠ OBAL

Pečlivě připravená káva se po splnění všech postupů umisťuje do čtvrtkilových (250g) nebo kilových (1000g) speciálních obalů. Jsou tmavé a uzavíratelné, drží tak zrna v temnu a bez přístupu vzduchu. To je velmi důležité. Naše vakuová balení mají speciální zip, který je snadno znovuotevíratelný a velmi praktický. Není tak potřeba zrna přemísťovat do jiných obalů.

Pod zipem najdete ventilek, který je navržený speciálně pro uchování čerstvé kávy. Vypouští ven plyny z pražení (oxid uhličitý), zároveň tedy i vůni, ale dovnitř nepropustí vzduch a drží tak zrna v ideálním prostředí.

Bez obav tedy používejte náš originální obal a nelamte si hlavu se skleněnými nebo plastovými dózami, které jsou často průhledné a propouští tak nežádoucí světlo k zrnům. Anebo netěsní tak, jak zrna potřebují.

3. LEDNIČKA. ANO, NEBO NE?

Často se v souvislosti s uchováním kávy udává, že patří do ledničky. Ale jak to občas se zaručenými tipy bývá, po čase je to naopak. Kávová zrna jsou sice ráda v chladu a temnu, ale je to vlhké prostředí a mísící se vůně a potravinové esence kávě nesvědčí. Na toto určitě dávejte pozor - káva sice umí neutralizovat pachy, ale sama zaplatí vysokou cenu - ztrácí vlastní aroma. Chlad však pomáhá držet žádoucí tuky v zrnu. Pokud tedy nemáte chladničku jen na kávu, snažte se ji uchovávat ve spíži nebo podobném prostoru.

4. MELU, MELEŠ, MELEME

I nyní musíme zmínit důležitost mletí zrn před samotnou přípravou kávy. Pokud máte kávu už namletou, tak se strachujte pouze o to, ať ji v dohledné době zpracujete. Taková káva začne momentem umletí uvolňovat své aroma a to už nelze zastavit. V tomto případě se tedy držme hesla umlít - vypít.

 

Stručné shrnutí:

  • lednička s gulášem a syrečky nejsou dobrá společnost pro čerstvě pražená kávová zrna
  • světlo a teplo kávě nesvědčí
  • průhledné plastové či skleněné dózy propouští až moc světla a zrnka zbytečně rychle ztrácí své aroma
  • v našich znovuuzavíratelných obalech se zipem a ventilem vydrží vaše káva nejdéle


Až zazvoní kurýr se zásilkou od nás, už u dveří to poznáte díky vůni čerstvě pražených zrn, která vychází z ventilku. Věřte, že lepší prostředí si čerstvě pražená káva nemůže přát.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz