7 důvodů proč mít doma MOKA konvičku


Bude tomu pomalu sto let, kdy si nechal pan Bialetti navrhnout první moka konvičku. Ty nejslavnější nesou jeho jméno dodnes. Káva z moka konvičky je intenzivní
a silná, dává prostor zrnkům ukázat, proč se dostala až do vašeho šálku a její příprava je rychlá a jednoduchá.


Proč MOKA konvička?


1) Intenzita

V Itálii, odkud moka konvička pochází, je espresso snad nejoblíbenější nápoj. Je to takový malý shot, plný chuti, povzbuzení a společenský rituál. Tento rituál se pan Bialetti snažil přemístit z kaváren s drahými kávovary domů, do rodinných kuchyní. Podařilo se. Intenzita kávy z moka konvičky se dá srovnat s epsressem z velkého kávovaru. Chybí jen olejnatá crema, která je tvořena patřičným tlakem. Pokud jste příznivci malého, ale intenzivního kávového zážitku, neměla by moka konvička u vás doma chybět.

2) Dostupnost

Na trhu je opravdu hodně typů a značek moka konviček. Od malých jedniček po velké, třeba až desetišálkové velikány. Italskou konvičku pořídíte už za pár stokorun. Doporučujeme ale vsadit na kvalitu a nevolit nejlevnější konvičku. Originál italská Bialetti na 3 espressa se pohybuje okolo pětistovky. Věřte nám, že to není špatná ani velká investice.

3) Údržba

Čištění moka konvičky vám nezabere víc než opláchnutí samotnou vodou. Nedoporučuje se používat saponát a už vůbec ne myčku. Na hliníkových konvičkách se tvoří přirozená patina, která časem výslednou kávu vylepšuje. Zde je černota žádoucí. Dá se tedy říci, že moka konvička časem neztrácí na své hodnotě, ba naopak.

4) Pro jednotlivce i pro návštěvu

Moka konvička je stavěná na velikost italského espressa, což není více než 50 ml na porci. Pokud toužíte po českém „hrnku kávy“, pak si můžete udělat silnější kávu a zjemnit ji v šálku horkou vodou. Do sítka je totiž vždy potřeba dát stejné množství umleté kávy, tedy plný stav. Doporučujeme pořídit menší konvičku, pokud běžně vaříte kávu jen pro sebe.

5) Rychlá příprava

Příprava kávy v moka konvičce zabere jen pár minut. Na konci článku si stručně projdeme postup této přípravy. Pár naučených zásad a máte kávu, která vás nezklame. Opravdu pohodlný způsob přípravy kávy s kvalitním výsledkem.

6) Chuť

Intenzivní, tmavá chuť italského espressa, které chybí už jen crema. Tu najdeme pouze u espressa z dražšího kávovaru. Moka konvička nechá vyniknout především středně až středně silně pražené kávy.
 

7) Design

Moka konvička je kultovní záležitostí s tradicí. Navíc bude zdobit vaši kuchyňskou linku spolu s oblíbenými druhy dobré kávy.


Postup přípravy kávy v moka konvičce

  • Spodní nádobu naplníme vodou pod bezpečnostní ventilek.
  • Sítko naplníme středně namletou kávou tak, aby byla akorát po okraj, ale nebyla upěchovaná. Očistíme okraj sítka od zbytku umleté kávy.
  • Jemně, ale pevně sešroubujeme obě části konvičky a dáme konvičku na malý až střední plamen.
  • Do vrchního dílu začne proudit a vybublávat párou vyhnaná intenzivní káva. Až se nádoba naplní víc než polovinou nápoje, můžeme odstavit a nechat "doběhnout". 
  • Užijte si svou kávu z moka konvičky!

 

Nezapomeňte, že na indukční desku je vhodná pouze nerezová moka konvička! 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz