Jaká hrubost namleté kávy je ta správná? Záleží na přípravě!


Možná se vám už stalo, že jste se těšili na avizované aroma kávy, kterou jste si pečlivě vybírali, ale nakonec se vůbec nedostavilo a vaše
očekávání nebylo naplněno. Žádná čokoláda, žádné oříšky. Věděli jste, že chyba může být v hrubosti namleté kávy?


 

 

1) Nejjemnější prach

To nejjemnější mletí je ideální pro přípravu kávy z džezvy. O přípravě turecké kávy jsme psali v tomto článku. Pokud budete mít hosta, který si tuto kávu vyžádá, můžete tuto hrubost mletí použít i pro přípravu „českého turka“.

 

2) Jemně a středně jemně mletá káva

Záměrně tyto dva stupně slučujeme, protože záleží na konkrétním stroji pro přípravu kávy. Jemně mletá káva je vhodná na espresso, ale pozor, raději vyzkoušejte. U některých pákových kávovarů se může stát, že mají sítka s většími dírkami a velmi jemně mletá káva by vám je mohla ucpat. Takové espresso pak opravdu není ono. Nebojte se poradit s baristou, budoucí výsledky za to opravdu stojí. 

Kromě espressa je jemně mletá káva vhodná také do aeropressu a na oblíbený filtr. Rozdíl mezi středně jemně a jemně mletou kávou je pouhý jeden stupeň. Zkuste si sami porovnat, co vám bude vyhovovat nejvíce.

 

3) Středně hrubě a polohrubě mletá káva

I zde je rozdíl v nastavení mlýnku minimální, ale dokáže udělat velkou parádu. Středně hrubého a polohrubého mletí se nebojte pokud máte automatický překapávač, Chemex nebo vychytávky jako je Vacuum pot a Twist press.

Struktura středně hrubé mleté kávy připomíná hrubší písek.

 

4) Hrubě a extra hrubě mletá káva

Hrubě mletá zrna, rovná se oblíbený french press. Nebojte se, že by se louhovaná káva nestihla řádně vybarvit. O french pressu jsme psali v tomto článku

Kapitola sama o sobě je pak extra hrubá káva. Velmi populární poslední dobou je takzvaný cold brew. Příprava kávy spočívá v dlouhém louhování hrubě mletých zrn za studena. Proces trvá 12-24 hodin a jeho tajemství tkví v trpělivosti. Výhodou cold brew je postupné uvolňování kofeinu. Už jste tuhle kávu zkusili třeba s ledem a plátkem citronu? 


Máte dobrý mlýnek? A umíte ho správně nastavit?

Nebojte se poradit s baristou ve vašem okolí. Správné nastavení není věda, ale může se postarat o mnohem intenzivnější zážitek z kávového rituálu. U dražších elektrických mlýnků je nastavení hrubosti už jistota. U ručních mlýnků je potřeba se nejprve zorientovat a vyzkoušet na vlastních zrnkách.

Věřte, že čerstvě namletá káva na vhodnou hrubost vám zajistí opravdu skvělý zážitek. 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz