Turecká káva? Ano, ale ta z džezvy.


Víte jak vypadá pravá turecká káva? Kde se vzala a jaký rituál se s ní spojuje? Ne ne, opravdu se nejedná o hrnek s lógrem na dně. Pojďme si představit tureckou kávu a postup, jak si ji doma připravit. Budete překvapeni, že i džezva může patřit mezi jednoduché a rychlé způsoby přípravy kávy doma.

Turecká, nebo také arabská káva se připravuje ve speciální kovové konvičce s rukojetí zvané džezva. Na trhu najdete třeba měděné, ručně tepané na tureckém venkově. Je to záležitost pár stovek a taková džezva posune váš kávový rituál k ještě výjimečnějšímu zážitku.

 

Jak chutná výsledná turecká káva?

U kávy z džezvy vám v šálku zůstane část kávové sedliny. Pro tuto přípravu kávy je potřeba pomlít čerstvě pražená kávová zrna na co nejjemnější stupeň hrubosti, tedy spíše jemnosti. Běžné mlýnky takovou jemnost sotva dokážou a tak se doporučuje pomletou kávu ještě rozmělnit v hmoždíři.

V arabských státech je zvykem kávu hodně sladit. Opravdu hodně. Navíc se přidává koření, nejčastěji svěží a orientální kardamom anebo skořice. Pokud si chcete svůj šálek oživit, zkuste právě tato koření. Šálek turecké kávy je objemem srovnatelný s italským espressem, zhruba 30-50ml, ale někdy i 100 ml.

Pro přípravu turecké kávy můžete použít jakákoliv čerstvě pražená zrna. Osobně doporučujeme spojit Afriku s arabskou přípravou, konkrétně Ethiopia Sidamo.

 

Příprava kávy v džezvě

  • Do džezvy nejprve nalijte vodu o pokojové teplotě, poté teprve mletou kávu (8g) a cukr, případně špetku koření.
  • Pomalu ohřejte džezvu až do chvíle, kdy začne obsah stoupat. Díky kónickému tvaru se káva krásně proběhne nahoru. Nepodceňte načasovaní a raději mějte džezvu stále na očích.
  • Ve chvíli, kdy káva začne stoupat, džezvu zvedněte od zdroje tepla. Káva hned klesne a zas můžete přiblížit a nechat vyběhnout. Takové vyběhnutí vaše káva snese třikrát a dost.
  • Odstavte džezvu, nechte půl minutky odstát a nalijte výsledek do vhodného šálku. Ty turecké jsou porcelánové, často mají nožičky a jsou opravdu „sváteční“.
  • Vychutnejte si silnou arabskou kávu a pochvalte se za cokoliv, co se vám dnes povedlo, včetně této kávy.

 

Džezva bude ozdobou vaší kávové poličky. Nemusíte ji využívat každý den, berte to jako rituál a sváteční záležitost. Pokud si tedy na džezvě nevytvoříte příjemnou závislost.

Až k vám přijde návštěva, nabídněte jim turka z džezvy. Bude to zážitek.

Věděli jste, že pravá turecká káva se nachází na seznamu nehmotných dědictví společnosti UNESCO? A věděli jste, že o první kavárny v Česku se pokoušeli právě Arabové a to už na počátku 18. století? Do té doby se káva prodávala jako lék v apotékách. Káva je lék!


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz