Kávový slovníček - V kavárně


Ať už jdete do kavárny nebo přijímáte návštěvu u vás doma, je dobré znát správné kávové názvosloví. Díky rychlému přehledu v kávovém slovníčku si můžete být sami jisti, co komu nabízíte nebo co si objednáváte v kavárně.

 

Nejspíše se vám už stalo, že se díváte do nápojového lístku a máte pocit, že jste otevřeli učebnici italštiny a angličtiny. Pojďme vás dostat od vídeňské kávy ke cold brew.
 

Ristretto

Jeden srk, nebo také 'krátký výstřel', ale v něm celá a čistá esence dané kávy. Pro fajnšmekry a opravdové znalce je to jasná volba. Připravuje se stejně tak jako espresso na kvalitním pákovém kávovaru.

Ristretto je laickými slovy menší (kratší) espresso. Doba extrakce je zhruba 10 vteřin a objem okolo 20 ml. 8 gramů čerstvě namletých kávových zrn a kolik parády to udělá. Proč byste si ho měli dát? Je v něm méně kofeinu, ale více čisté chuti.


Espresso

Pro konzumenty, kteří jsou často zvyklí na bazény kávy, je „presso“ (jak se název ne úplně správně zkracuje) stále nezvyk. Pro Italy je espresso naopak denní chléb, tedy nápoj.

Espresso je chuťově nejbohatší. Přípravou čerstvě upražené kávy, kdy se do šálku doslova vypresuje to nejlepší v době extrakce do 30 vteřin. Jeho objem je 30 ml a používá se jako základ pro ostatní druhy kávy, jako je cappuccino nebo latté macchiato.

 


Espresso lungo / americano

U nás už poměrně běžný pojem pro ty, kteří mají rádi jednoduše větší kávu. Ale narážíme na první rozpory. Lungo se v Česku připravuje dvěma způsoby. Buďto přizpůsobíte dobu extrakce požadovanému objemu, nebo dolijete klasické espresso čistou horkou vodou. Prvnímu by se dalo říkal lungo (původní název z italštiny LUNGO znamená DLOUHO) a druhému způsobu americano.

Rozdíl je i ve velikosti, kdy espresso lungo bývá zhruba poloviční, než americano. Nepletete se, americano pochází z Ameriky, od tamních nadšenců gigantických káv.

Dolévat nebo nechat extrahovat, poměr vody a kávy… Rozhodně je toto trochu šedá zóna českých kaváren a kdo ví, jak to přesně je správně. My máme nejraději espresso dolité trochou čisté horké vody. Čím delší extrakce, tím více nežádoucích chutí.


Espresso doppio

Nálož pro otrlé. Dvojitá dávka čerstvě namleté kávy, tedy zhruba 16 gramů v jednom šálku o objemu větším než 60 ml. Doppio vám dopřeje nejen chuťové benefity, ale především ty povzbuzující.

Je oblíbené u kávomilů, kteří se nebojí kofeinu a potřebují povzbudit mozek a tvůrčí činnosti nebo fyzickou aktivitu. Pokud máte pocit, že už s vámi klasické espresso nic moc nedělá, je čas na zkoušku něčeho nového.


Espresso macchiato

Základem je espresso a bonusem je jemně našlehaná mléčná mikropěna. Tu správnou konzistenci mléčné pěny dostanete málokde, ale běžně v dobrých kavárnách. Pokud máte rádi kávu s mlékem nebo mléčnou pěnou, nebojte se být vybíraví.

Mléko musí být čerstvé, plnotučné a uchovávané v lednici. Jen tak vyšlehá barista jemnou pěnu, která se vám rozplyne na jazyku. Espresso macchiato je v podstatě mini cappuccino.

 


Caffé latté / macchiato

Vysoká sklenička, s okrajem krásně srovnaná mikropěna, hnědý proužek výběrové kávy rozpouštějící se v horkém mléce, které se jemně pohupuje, když vám nápoj barista pokládá na stůl. Tak to je latté macchiato. Skořice do tohoto nápoje nepatří, pokud si ji nevyžádáte extra.


Cappuccino

Prostor pro "latté art". Cappuccino je nejspíš známé většině z vás. Espresso s krásnou cremou, díky správně naladěnému kávovaru, se pomalu rozbije vyšlehanou mléčnou mikropěnou pod rukou zkušeného baristy. Právě teď vzniká latté art. Je to opravdové umění. A opět, do tohoto nápoje nepatří skořice.


Cold brew coffee

Toto je celkem novinka, ale v kavárnách už začíná mít své místo. Je to příprava kávy za studena, kdy se nahrubo namletá káva nechá louhovat 16-24 hodin. Podává se s ledem. Chuť výsledné kávy je jemnější, ale rozvinutá. Uvolňují se takové látky, které při vyšších teplotách zanikají a tím je příprava kávy cold brew jedinečná.



Flat white

Kávovější cappuccino. U flat white je důležitý poměr kávy, mléka a mléčné pěny. Espresso je tu rovnou dvakrát, takže doppio s jemně našlehaným mlékem.

V kavárně vypadá tedy jako běžné cappuccino, ale uvnitř se skrývá vyladěný poměr. Flat white není tolik mléčný, jako je třeba latté macchiato. Kdo se nechce vzdát mléka ani pořádné kávové chuti, nechť vyzkouší flat white!


Frappé

Pravé frappé pochází z Řecka a z rozpustné kávy, která dokáže vytvořit jedinečnou konzistenci této kávy. Připravuje se za studena v shakeru s kostkami ledu.

Pár lžiček kvalitní rozpustné kávy, kostky ledu, případně cukr nebo jiné dochucovadlo, voda a mixujeme. Ve skvělém frappé bude stát lžička i brčko. Tady děláme výjimku a v létě si kvalitní frappé neodpustíme. Kávový koktejl? Frappé!


Ledová káva

Espresso (případně lungo), led, zmrzlina a poctivá šlehačka. To by vám měli v kavárně donést, pokud si objednáte ledovou kávu. Jednoduché, že?


Vídeňská káva

Vídeňská káva je v podstatě lungo se špičatým kopcem domácí, poctivé šlehačky.

Dejte si však pozor na kvalitu surovin. Čerstvé je čerstvé aneb pozor na jednorázové spreje, se kterými se bohužel setkáváme i v kavárnách.

 


Alžírská káva

Byli jste někdy v Alžíru? V našich kavárnách se vyskytuje chutná verze kávy této. Alžírská káva je obohacená o vaječný koňak a čerstvou šlehačku. Koňak, lungo, šlehačka. Jednou za čas opravdu dobrota!


Irská káva

Pro tvrďáky a neřidiče je tato káva palivem i pochutinou. Espresso lungo s malým panákem irské whiskey a s kopcem poctivé šlehačky. Káva a alkohol mohou být velmi dobří kamarádi. O tom svědčí i mnoho alkoholových nápojů s příchutí kávy.


Espresso tonic

Favorit na konec. Už jste někdy zkusili spojit chutě kávy a hořkého toniku? Na trhu jsou i ochucené toniky a k espressu to kupodivu ladí. Espresso tonic je káva na ledu, kdy tonik tvoří zhruba 2/3 objemu. Stojí za vyzkoušení nejen jako letní drink na venkovní terásce.

 

Závěrem doporučíme, vsaďte na malé kavárny, které odebírají čerstvě pražená zrna od lokálních pražíren. Velcí hráči s ještě větší reklamou nebývají vždy zárukou.

PS: eXpresso ani piccolo nepatří do oficiálního kávového slovníčku. Není zač. :-)


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz