French press - pro koho je tato příprava kávy ideální?


French press je asi nejjednodušší a nejlevnější způsob na přípravu kávy, pokud nepočítáme tureckou a rozpustnou kávu. French press je
vlastně takový český turek, ale stihneme se u jeho přípravy zbavit lógru.

 

 

Francie nebo Itálie?

Ani u historie french pressu se nevyhneme kávové velmoci Itálii. Traduje se původní příběh z 19. století z francouzské Provance o tom, jak si tamější požitkář na procházce poradil s kávou a vznikl tak první nápad na přípravu, kdy jsou umletá zrnka stlačena sítkem. Skutečný první french press, tak jak ho známe dnes, byl ale patentován až v roce 1929 v italském Milánu jistým Attiliou Calimanim. Itálie tak opět potvrzuje svou vášeň a zálibu v kávě, která se zde drží doslova po staletí.

 

Komu french pressem prospějeme?

Přijde vám návštěva. Turka a rozpustnou už vynecháme a pokud nechcete stát v kuchyni půl hodiny (u přípravy v moka konvičce nebo u kávovaru), french press vám přípravu kávy pro více lidí velmi usnadní. Na trhu najdete malé i velké nádoby a jejich pořizovací cena začíná na pár stovkách. Opět se nebojíme zmínit, že pěkný designový french press může vhodně ozdobit poličku ve vaší kuchyni.

French press má také nečekaně dobré výsledky i mezi profesionálními ochutnávači a baristy. Třeba espresso z velkého profi kávovaru vám nabízí intenzivní chuť a bohatou cremu, ale neotevře se v něm tolik samotné tělo a střed dané odrůdy. Kdežto french press právě toto čerstvě namleté kávě umožní. Při správné přípravě vytáhne z čerstvě umletých kávových zrn maximum od vůně až po dozvuk. Věřte nebo ne, opravdu nemusíte mít doma stroj za desetitisíce, abyste ocenili vlastnosti kvalitních kávových zrn.

 

Příprava kávy ve french pressu - jak na to?

  • Voda by po bodu varu měla minutku odstát, aby byla zhruba na teplotě 92-96° C.
  • Umeleme si čerstvá kávová zrna na hrubší kousky. Extrakce tak bude probíhat delší dobu a vytáhneme ze zrn to nejlepší.
  • Namletou kávu nasypeme na dno nádoby. Oficiálně se udává 18 g kávy na 0,3 l vody, ale nebojte se vyzkoušet si vlastní gramáž.
  • Horkou vodu nalijte do nádoby tak, aby se nahrubo namletá zrna pěkně pootáčela v proudu a nechte odstát 3-4 minuty. Vytvoří se žádoucí krusta, před uplynutím doporučené doby můžete kávu jemně promíchat.
  • Dobu extrakce nepřetahujte a kávu jemně stlačte sítkem. Nalijte do připravených šálků.
  • Užijte si chvíli pohody a jedinečnou chuť, kterou z kávy dostanete díky french pressu.

 

A kterou kávu do french pressu doporučujeme?

Tu z naší řemeslné pražírny, samozřejmě. Vybrat si můžete téměř jakoukoliv kávu, ale dovolíme si doporučit naše 3 tipy, které jsou chuťově bohaté a výrazné. A to zemitou Ethiopia Sidamo, květinový Honduras Flores nebo exotickou Costarica Tarrazu.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz