Nejlepší káva na světě? Ta vaše!


Ta nejvymazlenější kávová zrna z různých koutů světa se pravidelně předhánějí na příčkách světových žebříčků. V chuti, vůni, harmonické vyváženosti, ale i v ceně, vzácnosti, vyprodukovaného množství nebo exkluzivitě. Která káva je tedy ta nejlepší?
 

 

1) Kopi Luwak - cibetková káva

Nejspíš jste o ní už slyšeli, možná ji i ochutnali. Pak byste věděli, že její výsledná chuť není zdaleka tak bohatá, jako třeba „obyčejná“ brazilská káva. Cibetková káva je speciální tím, že zelená zrna prošla trávením cibetky, malého šikovného zvířátka. Ano, plody kávovníku spase drobný savec a „téměř“ nepoškozená zrna vytrousí po kýženém procesu zase ven. Taková zrna prošla trávící fermentací a jsou tak zbavena nežádoucí hořkosti. Cibetka však spase kde co a tak nemáme jistotu, že sezobla zrovna to nejlepší z asijské nebo africké plantáže.

Kopi Luwak je spíš byznys než chuťový zážitek. Taková vytrávená sranda vás přijde zhruba na 2.500,-Kč za 100g nebo průměrně 200,-Kč za šálek ve specializované kavárně.

 

2) Hawaii a Jamaica

Hawaii Kona a Jamaica Blue Mountain mají mnoho společného. V žebříčcích nejlepších káv jsou často vedle sebe, jejich cena i způsob pěstování jsou srovnatelné.

Sopečné oblasti, dávná láva bohatá a jedinečná na živiny v zemině, ve které se kávovníku dobře daří, ostrovní podnebí a dlouhá rodinná tradice sběru kávových třešní. To vše kávy spojuje. Obě tyto originální kávy se produkují v omezeném množství a chuťově jsou jemné, vyvážené a velmi ceněné ve světě baristů. Pod striktním dohledem na podmínky pěstování jen tak nějaké zrno neunikne. Pokud se k vám dostane Hawaii Kona nebo Jamaica Blue Mountain, máte jistotu dobré značky. A podle zkušeností pražičů i jistotu dobré chuti.

 

3) Všechny ostatní

Cibetková káva, Jamaica a Hawaii jsou exkluzivní, speciální a celosvětově ceněné kávy. Vyčnívají nad konkurencí, přestože jejich chuť nemusí být vždy nutně nejlepší.

Abychom ta ostatní kávová zrna neházeli do jednoho jutového pytle, v některém z příštích článků vám prozradíme náš interní žebříček. U nás vedle nešlápnete, protože dbáme především na čerstvost pražení kávových zrn. Zkušenost naší pražírny vám nabízí to nejlepší, na co jsme za poslední roky narazili.

A na závěr si připomeňme, že ta nejlepší káva je přesně ta, která vám chutná. Bez ohledu na žebříček, cenu nebo na to, které zvířátko vám ji předkousalo. :-)

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz