Kofein a 6 dalších bonusů v kávě, které podporují zdraví.


Pro běžně fungujícího člověka je káva prospěšná. Pomáhá překonávat mnoho civilizačních chorob a má jednoduše blahodárné účinky na naše
psychické i fyzické zdraví.



U kávy doporučujeme vsadit na kvalitu. Právě tam se mohou vlivy na zdraví lišit a pokud si dopřejete skutečně kvalitní a čerstvě pražená zrna, podtrhne a povýší to váš kávový rituál a především vaše zdraví.

Pojďme si tyto bonusy v jednom šálku dobré kávy popsat.

Kofein

Nejspíše nejvýraznější složka kávy. Kvůli němu se přeci kafe pije, nebo ne? Není to ale zase tak jednoznačné.

Antioxidanty

Bojují s volnými radikály v našem těle, zní to jako sci-fi? Všude je o nich slyšet, ale co to vlastně je? Nebudeme vás tu trápit chemickými vzorci, ale zkusíme to vysvětlit jednoduše. Jako volné radikály v těle označujeme „deformované“ buňky, které svou frustrací z deformace umí udělat neplechu. Antioxidanty se dají označit jako jejich protiklady a jsou natolik galantní, že tyto volné radikály dokáží „napravit“ a přeměnit na zdravé a fungující buňky. Zazvonil zvonec a je čas na kafe!

Antioxidanty najdeme mimo jiné v borůvkách, kakau nebo brusinkách, ale zdaleka nejvíce jich je právě v kávovém zrnku. Takové dva šálky denně vám dodají tolik antioxidantů, že vaše buňky budou jásat blahem.
 

Vitamíny

Ano, káva je zásobárnou vitamínů a to především ze skupiny B. Nejsou to ale žádná béčka. Třeba Riboflavin (B2), který je v kávě zastoupen nejhojněji, vám může vypomoci s metabolismem (spolu s kofeinem v kávě vám rozjedou trávení a tím i spalování) nebo také s kůží, očima a srdcem. Že je kafe srdeční záležitost víme už dávno. Dále jsou zastoupeny i vitamíny B5, B1 a B3. Vitamíny skupiny B jsou obecně prospěšné pro náš nervový systém. Až tedy příště budete mít trému nebo nervy na pochodu, napočítejte do deseti, ale dejte si dobrou kávu.

Minerály

Kvarteto hořčík, draslík, mangan a fosfor hraje kávovou symfonii v každém šálku. Vitamíny v kávě napomáhají zdravým cévám, vyrovnané nervové soustavě, srdeční funkci a pomáhají regulovat projevy deprese. Dobrá káva = lepší nálada. A to nejen díky rituálu, ale i díky minerálům. Káva na to jde i zevnitř.

Dobrá nálada / chuť

Něco si vychutnat, užít si to. Umíte to doopravdy? Dáte si čas jen na kávu (nebo další příjemné požitky) a věnujete se jen bytí a pití? Pokud vám káva chutná a pijete ji pro potěšení, jistě víte, že takový rituál vám zvedne náladu. Jak neustále zmiňujeme, káva je rituál. Nenechte si ho narušit, má to opravdu velký a prospěšný vliv na psychickou pohodu. Potvrzeno antioxidanty, vitamíny, minerály i vaší dobrou náladou.

Protein / Tuk / Sacharidy / Vláknina

Samozřejmě v kávě najdete i výživové hodnoty, které se uvádějí u všech běžných potravin i nápojů. Cenné jsou v kávě především tuky. Jen z kvalitního a dobře zpracovaného zrna dostanete to nejlepší. Dbejte na dobrý výběr a čerstvost. Aby vše v kávě klapalo, zrna musí být nespálená a vhodně upražená. Na to se u nás dbá s největším zřetelem a díky tomu jsou všechny důležité živiny zachovány.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz