Arabica a robusta. Objevte 7 rozdílů.


Pojmy Arabica a Robusta ve spojení s kávou jste už nejspíš slyšeli. Jsou to dvě nejčastěji pěstované odrůdy kávovníku. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Obecně je arabika považována za tu kvalitnější, chutnější a dražší. Robusta zase vyniká svým zemitým výrazem, je nenáročná na pěstování a je levnější. Často se s nimi setkáte v rámci směsi v jednom balení, většinou pod neutrálním pojmem espresso směs nebo jako "blended". Někdy taková směs může být k dobru chuti, ale musí být skutečně dobře vyvážená. U nás však nedáme dopustit na jednodruhové kávy s vyjímečným aroma a jednotnou chutí. Případně na námi pečlivě vyladěné směsi jednotlivých arabik v unikátním poměru.

Robustu jako takovou u nás nenaleznete, pojďme si ale vyjasnit rozdíly.

 

1) Pěstování kávovníku

Arabika snese chladnější podnebí a má ráda kopce. Nadmořská výška pro kávovníky arabiky je mezi 600 a 2000 metry a je celkově náročnější a choulostivější rostlina. Kdežto robusta zvládá výrazné změny počasí i teplot a stačí ji nadmořská výška 200-600 metrů. Je přizpůsobivější okolním podmínkám a snese vyšší teploty, třeba i okolo 30 stupňů Celsia.

Tedy, arabika vyžaduje více péče a robusta je o něco samostatnější. I to se odráží na výsledné ceně.


2) Sklizeň kávovníků

U arabiky se využívá většinou ruční sběr, který je šetrnější k samotné rostlině a zaručuje menší počet nezralých zrn ve sklizni. Kávovníky jsou totiž "držáci" a rodí celý rok. Robustě se tolik péče nedostává a je často sklízena strojově, což se poté podepisuje především na keřích.

Věděli jste, že největším pěstitelem robusty je Vietnam? Arabika se pyšně roztahuje především na kopcích Jižní Ameriky, střední Afriky a Indonésie.


3) Produkce kávovníků

Celková světová produkce arabiky je zhruba 75 % a na robustu tak zbývá čtvrtina trhu. To se promítá na regálech s kávou v supermarketu i ve výběrových kavárnách.

Zajímavé je, že z jednoho kávovníku arabiky sklidíme zhruba 3-7 kilogramů zelených zrn, kdežto z kávovníku odrůdy robusta je to 8-18 kilogramů.


4) Vzhled

Kávové zrnko arabiky je štíhlejší a užší. Po upražení má výraznou a ladně zahnutou puklinu přes celé své tělo. Robusta vás asi nepřekvapí tím, že její zrno je robustnější, kulatější, zavřenější, ale přesto menší, než zrnko arabiky. Puklina je rovná a jasná.


5) Využití

Robusta bývá využívána velkými společnostmi na výrobu instantní kávy. Tu kvalitnější si doma můžete připravit ideálně ve směsi s arabikou, případně doporučujeme čistou robustu na filtr. Zkusit můžete i vietnamskou kávu, kde hořkou robustu smícháte se sladkým kondenzovaným mlékem a vznikne vám skoro kompletní dezert.

Arabika je všestranná a posílaná všemi směry příprav kávy od espressa po tureckou kávu z džezvy.


6) Povaha a chuť

Arabika je taková jemnější dáma. Má rozmanitější chutě, od čokolády až po květiny. Její aroma i chuť se rozvíjí a v ústech zraje jako víno.

Robusta už tolik po fialkách nevoní. Je drsnější, zemitější a výraznější. Hořká a hodně kávová. Což může být samozřejmě i preferencí.

 


7) Kofein

Robusta více šlape na plyn, protože se pyšní až 3x vyšší dávkou kofeinu. I proto zůstává v oblibě, přestože lidé preferují jemnější a rozmanitější tóny arabiky.

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz