Káva s mlékem. Ano, nebo ne?


Rádi si vychutnáte temnou intenzitu espressa? Nebo se tetelíte, když vám barista pyšně podává povedenou labuť z perfektní mléčné mikropěny? Možná jste jednoduše nejspokojenější se svou rozpustnou půl napůl s mlékem. A vše je dobře, pokud z toho máte radost. Co bychom vám ale doporučili my, z pražírny výběrové kávy?

Nejprve krátké shrnutí bitvy černé a béžové kávy

Mléko se do kávy začalo přidávat v polovině 17. století ve vídeňských kavárnách. Do té doby vítězila jen temnota černé kávy, případně oslazená černá káva. Od této doby se káva s mlékem stala oblíbeným zvykem a výsledný kávový nápoj může být dnes i uměleckým dílem.

Polemiky se však vedou o zdravotních plusech a rizicích kávy s mlékem. Před 10 lety nás američtí vědci postrašili, že mléko v kávě je nezdravé, že má neblahý vliv na žaludek, žlučník a dvanácterník a že kombinace právě mléka s kávou je zcela nevhodná. Buďte v klidu a dejte si svou oblíbenou kávu. Vše je opět jinak. Bezprostřední rizika kombinace kávy s mlékem nejsou vědecky prokázaná a tak pokud nemáte zažívací problémy se samotným mlékem nebo kávou, jejich kombinace vás neohrozí, ba naopak, může vám jednoduše zpříjemnit den.

3 důvody, proč mléko v kávě vynechat

 

1) Chuť!

Pokud si dáváte záležet na výběru světové kávy, čerstvosti pražení a zrnka si namelete těsně před přípravou, zvažte, jestli alespoň jedním douškem nevyzkoušíte čerstvou černou kávu předtím, než ji zjemníte mlékem. Pak už nikdy nepoznáte ovocné tóny ekvádorských orchideí ani divokost vyprahlé Etiopie.

2) Doping

Mléko také vynechte, pokud potřebujete "nakopávač". Různorodé studie tvrdí, že kofein se s mlékem tak nějak hodí do pohody a nespěchá pak do vašeho těla, aby vám to lépe myslelo. Espresso, dva tmavé doušky a máte křídla.

3) Zákusek

Vynechte mléko, pokud už jeden dezert ke své chvilce pohody máte. Jak to myslíme? Představte si pumpkin latté se šlehačkou a třemi cukry a čokoládovým toppingem. Chcete vedle ještě donut s polevou a barevnými zrnky duhy? Pokud ano, vše je samozřejmě v pořádku. Často jako dezert ale stačí poctivé, oslazené cappuccino z plnotučného mléka. V kombinaci s klasickým dezertem se už bude jednat o slušnou kalorickou záležitost.

Nejdůležitější rada však je: Pijte to, co vám chutná a co dělá vašemu tělu i duchu dobře. Ať už je to latté z vašeho domácího kávovaru nebo šálek překapávané kávy. Nejlepší káva je vždy ta vaše!


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz