Káva bez kofeinu - jaká je její chuť?

Kofein známe určitě všichni. Je to stimulant, který mnozí z nás potřebují k dennímu fungování, nebo jen zkrátka patří k našim zvykům. Jeho široké působení má na jedné straně zdravotní výhody, na straně druhé ovšem nemůžeme pominout některé negativní dopady na fyzickou i psychickou stránku lidské osobnosti.

Ne vždy a ne pro každého je tedy vhodné konzumovat běžnou kávu.

Horká, černá, s mlékem, s cukrem, silná, slabší, s pěnou i bez. I taková může být káva bez kofeinu!

Káva bez kofeinu rozhodně získává na oblibě zejména u lidí, kteří čelí určitým zdravotním problémům.  Kávová zrna při výrobě bezkofeinové kávy procházejí procesem, při kterém je z nich většina kofeinu odstraněna pomocí přírodních rozpouštědel. Nemyslete si ale, že tato káva je zbavena kofeinu beze zbytku.

Zajímá vás, jak se taková káva bez kofeinu vyrábí?

Nejčastěji používaným postupem je takzvaný „Evropský proces“. Při něm se káva namáčí do vody, poté se proplachuje chemickou sloučeninou, která se nazývá methylenchlorid a ten pohlcuje kofein z kávových zrn. Potom se káva musí znovu vyprat ve vodě a následně vysušit. Velkou výhodou tohoto procesu je to, že takto upravená bezkofeinová káva neztrácí nic ze své chuti a vůně. Může v ní ovšem zůstat lehký dozvuk chemické reakce.

Druhým způsobem, jak vyrobit kávu bez kofeinu je „Švýcarský vodní proces“. Bez chemické reakce se pomocí horké vody a páry využije síla oxidu uhličitého, který kofein z kávy vytáhne. Tento způsob je šetrný a oxidu uhelnatého se nemusíme bát. Běžně ho všichni vydechujeme a je součástí atmosféry. Tento šetrný způsob odstranění kofeinu naleznete i v naší kávě bez kofeinu.

Kdy je pravý čas na kávu bez kofeinu?

Máte vyšší tlak? Pobolívá vás žaludek? Špatně spíte? Trápí vás srdeční potíže? Přesedlejte na kávu, která je téměř zbavena kofeinu.

Jste těhotná? Pití kávy bez kofeinu je pro vás vhodnou variantou. Nejsou sice prokázány vyloženě škodlivé účinky na prenatální vývoj miminka, nicméně se může jednat o cestu, kdy se není potřeba omezovat na množství vypité kávy.

Kofein může zhoršit úzkost i zvýšit tlukot srdce, způsobuje pálení žáhy. Není to tažení proti kávě s kofeinem, ale jedná se o vlastnost a pouhý fakt.

Káva bez kofeinu jako standard!

Oblíbenost tohoto produktu neustále roste a na trhu je k dostání nepřeberné množství druhů i balení. Každá dobrá kavárna má v nabídce bezkofeinovou kávu a tradiční pražírny už také objevily kouzlo její výroby, stejně jako u nás. Pravá chuť kávy bez obav, to je důvod, proč začala existovat.

Nastartujte svůj den trochu jinak, připravte si nápoj bez kofeinu a udělejte si rituál ze samotného vychutnávání.

A nakonec… Víte, že, patent na technologický proces přípravy bezkofeinové kávy byl udělen Čechovi? V roce 1962 jej obdržel pan Zdeněk Žáček. Děkujeme!


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz