Čerstvě pražená kávová zrna? Samozřejmost!


Pokud máme jmenovat jednu věc, na které si opravdu zakládáme, pak je to čerstvost pražení. A rychlost odeslání. Ale to už je věc druhá.

V naší pražírně na Vysočině pražíme téměř každý den. Odesíláme zákazníkům jen to, za co sami dáme ruce do pražičky. Věděli jste, že zelená surová kávová zrna jsou tvrdá jako kámen? Správným pražením krásně zkřehnou. Také slyšíte ten lehce křupavý zvuk mlýnku, když je řeč o křehkosti pražených kávových zrn?

Ale zpět k čerstvosti. I zelená kávová zrna mají svou životnost. Dbáme na to, aby se k nám dostávala pouze ta, která splňují přísné nároky. Maximální stáří zelených zrn, která k nám doputují, je jen několik měsíců, maximálně 6.

Na řadě je pražení. Každý druh pražíme s náležitou pečlivostí a s důrazem na konkrétní přednosti dané odrůdy. Na Vysočině dáváme přednost zlatému středu a tak pražíme i kávová zrna. Víme, který odstín hnědé kávovým zrnům sluší.

A je upraženo. Všude to voní, ale pozor. Kávová zrna se hned po upražení musí nechat až několik dní vydýchat. Po upražení se uvolňuje oxid uhličitý a je potřeba mu dát pár dní na rozloučenou. Až si zrna po upražení dostatečně oddechnou, dáme je do speciálního balení s ventilem a zipem. Ventil slouží jako propustka případných zbylých plynů a hlavně vůně. Dovnitř se ale nedostane nic, co by zrna vyrušilo od dalšího odpočinku.

Čerstvě upražená káva může putovat do vašeho mlýnku. Pro nejideálnější požitek z čerstvé chuti kávy doporučujeme pomlít zrna těsně před přípravou.

Proč je tedy čerstvost pražení kávy tolik důležitá?

Jedině pár týdnů po upražení dostanete z kávových zrn ty nejlepší esence, kvůli kterým doputovala až k vám. Představte si tu dlouhou a pečlivou cestu jednoho zrna třeba z Jižní Ameriky, ze svahů, kde sopky kdysi chrlily lávu. Zrna se dodnes zpracovávají ručně s velkým důrazem na kvalitu. Vysuší se, dopraví do evropských přístavů a odtud na další převoz až do pražíren.

Bohužel, u velké supermarketové produkce káv se často stává, že kafe leží ve skladu v nevhodném balení. A tak k vám do šálku může doputovat třeba i rok po upražení, nebo i déle. A to nemluvíme o komerčně prodávané kávě mleté. My vám dáváme transparentní záruku čerstvosti. Na tom si zakládáme. Na etiketě je vždy uvedeno datum pražení a datum spotřeby maximálně 6 měsíců od upražení. Ale garantujeme vám, že tak dlouho u vás doma žádná káva z naší nabídky ležet nebude. :-)


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz