Světle nebo tmavě pražená kávová zrna. Která jsou lepší?


Stručně si představíme typy pražení a následně vlastní zkušenost z naší pražírny. Obecně uznáváme především zlatý střed.




1) Cinnamon (nejsvětlejší pražení)

Pouze pár minut se ohřejí a hned zase půjdou. Nejsvětleji praženým zrnkům říkáme cinnamon neboli „skořicové“. Zůstávají pevné, tvrdé a velmi světle hnědé. Mlýnek se s nimi zapotí, protože postrádají křehkost opálenějších kolegů. Světlé pražení je vhodné pro ty, kteří si užijí ostré kafe a snesou opravdovou nálož kofeinu. Káva je také mnohdy kyselá a je v ní cítit hodně ovoce. Takto pražená zrna a káva z ní chutná většinou jen opravdovým milovníkům kyselých tónů.

 

2) Světlé pražení

Jen o něco málo tmavší než skořice. Ale stále světlé pražení. V těchto polohách vynikají lépe africké a divočejší odrůdy kávy. Příznivci světlého pražení se nebojí kofeinu ani nabroušené kyselosti, která k Africe patří ať už je světlá nebo tmavá.

 

3) City/Medium

Zde začíná zlatý střed. Městské pražení je stále spíše světlejší, ale blíže středu. Z vlastní zkušenosti u nás volíme tuto cestu jako tu nejsvětlejší. Díky dobrým znalostem  rozpoznáváme odrůdy, které jsou pro tuto metodu vhodné a respektujeme chuťový profil a doporučené styly pražení.

 

4) Fullcity

Náš favorit. Pražení na střed jak v čase tak v teplotě, ctí všechny přednosti dobrých kávových zrn. Většinu kávových zrn z naší nabídky prošlo středním pražením. Otevírá tak bohatou škálu aroma a chuti tak, aby vás potěšily u vašeho kávového rituálu. Už podle zvuku při pražení se dá poznat, že se zrna blíží do své nejlepší fáze.

Věděli jste, že kávová zrna při pražení „pukají“, zvětšují svůj objem a křehnou?


5) Tmavé pražení

Tmavému pražení kávových zrn se pražiči z malých pražíren a kaváren začínají vyhýbat. Je to velkoobchodní styl a můžeme potvrdit, že čím tmavší, tím jednotvárnější. Kávová zrna přijdou o své přednosti a takzvaně se přepálí, až je těžké rozpoznat jednotlivé chuťové roviny kávy.

Také platí, že čím tmavší, tím hořčejší a tím více na jih. Tím máme na mysli především Itálii. Právě tam je tmavé pražení stále v oblibě.

Francouzi a Italové jsou zastánci tmavého pražení natolik, že se po nich nazývají styly pražení. V našem kontextu zlatého středu můžeme říci, že jde o styly „tmavší než tmavé“.

Na otázku, která kávová zrna jsou lepší, jestli ta světle nebo tmavě pražená, musíme odpovědět opět vyhýbavě. Každému vyhovuje něco jiného a nelze říci, co je jednoznačně nejlepší. Za nás v pražírně je to zlatý střed s respektem k odrůdám a k výsledné přípravě kávy. Naše kávy chceme mít specifické a dobře rozpoznatelné, abyste si mohli vybrat tu svou a užívat si jejích předností naplno.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz