7 eko tipů na využití kávové sedliny


Kávovou sedlinu nejspíš běžně vyhazujeme, ale pojďme si připomenout chvíle, kdy se vám "lógr" může ještě hodit. Kávová sedlina
poslouží nejen na zahrádce, ale také v koupelně, kuchyni nebo na terase
.




1) Přírodní hnojivo

Kávovou sedlinu lze použít jako hnojivo na zahradě. Kdekoliv. Například hortenzie mohou mít jasnější barvu. Káva totiž pomáhá květině vstřebávat hliník, který podporuje zářivou modř.

Nebojte se přidat kávovou sedlinu i k pokojovkám. Jen dejte pozor, ať je vylouhovaná sedlina suchá, aby se ji nezachtělo plesnivět. Kávový lógr se velmi dobře kamarádí s kompostem. V odpadkovém koši, nebo dokonce v odpadních trubkách je ho opravdu škoda...

 

2) Kosmetika

Možná jste si všimli, že jsou na trhu šampóny s kofeinem. Také kávové peelingy se prodávají za nemalé částky. Až si dopijete svoji oblíbenou kávu na filtru nebo z moka konvičky, protáhněte si chvíli pohody a dopřejte tělu i péči zvenčí.

Kávový peeling si jednoduše připravíte smícháním lógru s oblíbeným kvalitním tělovým olejem. Zní to asi vtipně, ale nedopitá káva vám může posloužit i jako kondicionér. Vlasy zůstanou hebké a lesklé, bez mastného efektu. Šeptá se i o rychlejším růstu vlasů a bohatším porostu… No a celulitida? Odlupující se šupinky kůže po létě? Také peeling. Proč to nezkusit?

 

3) Proti nevítaným hostům

A nemluvíme teď o nečekané návštěvě. Spíše máme na mysli slimáky, mravence, mušky, mšice nebo housenky. Je to jemný způsob, jak tyto nezvané hosty vyprovodit od prahu vaší zahrádky. Vysušený lógr můžete přimíchat do půdy okolo ohrožených rostlin nebo z něj klidně udělat odpuzovací hradbu.

 

4) Káva a kávová sedlina resetuje váš čich

Možná jste si všimli skleniček s kávovými zrny v drogeriích a parfumeriích. I kávová sedlina neutralizuje pachy a vůně. V kuchyni ji můžete využít v ledničce. Přestože třeba nejste vyznavač syrečků, nemusí to ve vaší ledničce vonět po fialkách. Kávová zrna nebo sedlina se postarají o neutralizaci a resetování vůní a výrazných pachů.

 

5) Peeling místo drátěnky

Hrubší a středně mletá kávová sedlina se dá použít i jako peeling pro hrnce. Až budete nadávat u připáleného dna, s kterým si myčka neporadí, udělejte si v klidu kafe, a pak připravte jemný peeling pro vaše nádobí. Věřte, funguje to i bez chemie.

 

6) Mořidlo na dřevo

Pracujete na nové poličce, dřevo máte rádi, ale už vás trochu nudí ta světlá barva? Zkuste kávu. Dá se jí potírat povrch dřeva a podle intenzity nálevu na něm zanechá patřičnou kontrastní malbu. Je potřeba pak dřevo nechat uschnout a zalakovat, ale barva vaší poličky bude opravdu jedinečná. O Velikonocích můžete zkusit nabarvit i vajíčka.

 

7) Klid na terase

Až si večer sednete na terasu nebo na balkon, zapálíte svíčku nebo necháte jemně svítit světlo, čeká vás dříve nebo později nálet hmyzu. Zkuste se obklopit kávovou sedlinou a počkat, jestli bude komárům po chuti. Vyzkoušeli jsme za vás, že lógr vám zajistí klid na terase. Alespoň klid od hmyzu, komárů a otravných mušek.

Naše eko tipy mají ulehčit vašemu svědomí a třeba i peněžence. Věříme, že tudy vede cesta a je potřeba myslet i na to, co můžeme ještě využít a nevyhazovat tak věci, které si zítra půjdeme opět koupit. 

 

Zajímavost na závěr

Věděli jste, že dříve se v chudých rodinách připravoval takzvaný „druhák“? Kávový lógr na dně šálku se po vypití první kávy zalil druhým nálevem. Ve velmi chudých rodinách i třetím. A není to tak dávno.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz