Jak si nejlépe vychutnat praženou kávu?


Moka konvička

Italové si bez silného espressa nedokážou den představit a jejich způsob přípravy kofeinového moku získal na popularitě po celém světě. Moka kávovar je jednoduchý na používání a využívá tlaku vařící vody, která pomalu vyžene perfektně silnou kávu do horní konvičky. Čím déle svůj kávovar používáte, tím je z něho káva lahodnější, protože nádoba si chuť všech uvařených pressíček střádá a pamatuje.

Další výhody jsme vám popsali v našem článku.

French press

Čerstvě pražená káva, namletá a přefiltrovaná přes známý french press je rychlým a jednoduchým řešením pro někoho, kdo vypije víc šálků za den. Jen za několik málo minut máte vyrobené kafe, které může konkurovat tomu z kávovaru. Skleněná nádoba se prodává i ve větší velikosti, takže se vyplatí pro domácnost s větším výskytem "kávomilů".

Zajímavosti o této přípravě jsme také věnovali článek.

Džezva

Opravdu silné a plné chuti pražené kávy docílíte vařením v džezvě. Tato káva se podává sladká a při vaření prakticky zkaramelizujete trochu cukru na dně konvičky. Zrnka musí být namleta najemno a kávu v džezvě necháte přejít varem celkem třikrát. Je to opravdu zážitek a více jsme jej rozebrali v samostatném článku.

Vietnamská káva

Vietnamská káva se připravuje z hrubě namletých pražených zrnek a používá se tzv. „phin filter“. Jde o kovovou konvičku s filtrem a poklopem, která překapává a využívá tlaku přilepeného víka. Vietnamci popíjejí své kávičky s kondenzovaným mlékem, takže jde o extra sladké provedení kávy. Cukr a kofein dohromady dělají z této vietnamské kalorické bomby pěkný nakopávač. V horkém a vlhkém Vietnamu se to opravdu hodí.

Filtry

Na trhu jsou k sehnání nejrůznější jednoduché trychtýře na filtry a kávu si přes ně můžete jednoduše nechat překapat. Papírové filtry na jedno použití seženete v každých potřebách pro domácnost a je to i vhodné řešení na cesty.

Automatický kávovar

Zde je zapotřebí dobrý výběr, poté dobrou péči a především pravidelné čištění. Výhodou je množství programů, kdy si doma můžete lehce připravit espresso, cappuccino nebo latté. Investice do kvalitního přístroje se vyplatí. Vězte, že s kvalitním automatickým kávovarem bude naše čerstvě pražená káva opravdu skvělým zážitkem a především požitkem. S domácím kávovarem je dobré zkoušet různé druhy exkluzivní kávy, které se pro tento účel opravdu hodí.

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob přípravy kávy, pamatujte vždy na to, že čerstvě pražená a namletá zrnka a čas, kterým jim věnujete, se do chuti promítnou. Dopřejte si dobré kafe a nenechte se odbít. Jednou zkusíte, pak už musíte, to platí o dobré kávě doslova. Najděte si svůj styl a staňte se znalcem, který ví, jak na přípravu dobré kávy. 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz