4 největší kávové velmoci


Zamýšleli jste se někdy nad tím, odkud vlastně kávová zrna pochází? Pojďme si představit top 4 největší producenty kávových zrn.


1. Brazílie

Asi jste už slyšeli pojem „brazilská káva“. Ano, Brazílie je světová jednička v produkci kávy. S velkým náskokem před konkurenčními zeměmi. Pokud si pochutnáváte na brazilském kafi, je pravděpodobné, že zrna projela přístavem Santos. Odtud také pochází název nejspíše nejrozšířenější odrůdy a také naše velmi oblíbená káva Brasil Santos.

 

2. Vietnam

Jste překvapeni? A už jste někdy pili pravou vietnamskou kávu? Je to slaďouch a milovníky mléčných káv možná překvapíme ještě jedním vietnamským faktem a to je kondenzované mléko v kávě. Vietnamská káva je sladké chuti sama o sobě, ale to nestačí. Vietnamskou kávu doporučujeme spíše jako dezert.

Každopádně ve Vietnamu se pěstuje a vyváží převážně robusta, zemitější druh kávy, který se přidává do kávových směsí velkých i malých producentů kávy.

3. Indonésie

Třetí nejsilnější vývozce kávových zrn je Indonésie. Její chuť je odlišná od zbytku světa, kořeněná, až dřevitá a tmavá. Chuť východních oceánských ostrovů vás může vzít na výlet třeba do země Papua Nová Guinea nebo na ostrov Jáva. Exotika, jedinečnost a koření všech chutí. Pestrobarevná chuť a vzdálená země. Indonésie je díky rozsáhlé historické kolonizaci a své biodiverzitě na předních příčkách vývozu nejen kávy, ale i koření a čajů.

4. Kolumbie

Zpět do Jižní Ameriky. Nemusíte se bát nástrah divokého státu s neblahou drogovou pověstí, doma v křesílku s šálkem kolumbijské kávy vám nic nehrozí. Tedy snad jen příjemná chuť, která vám vykreslí vrcholky And. Jemná chuť vám otevře cestu neskutečnými kolumbijskými stavbami, které se pojí s dávnými vyspělými civilizacemi a poslední doušek vás vezme do Ztraceného města.

Povzbudit a vzít na kolumbijskou cestu vás může i Bobova oblíbená, snad nejjemnější káva z naší pražírny — Columbia Supremo.

Všechna zrnka, ze kterých si doma připravíte oblíbenou kávu, jsou skutečně z této inspirativní indiánské země.

 

 

Jižní Amerika u nás v pražírně obsazuje hodně polic. A oprávněně. Které světadíly nebo světová zákoutí zdobí vaši kávovou poličku? Kam nejraději „prcháte“ s šálkem v ruce? Je to drsná a vyprahlá Etiopie (6. příčka ve vývozu kávových zrn) nebo šťavnatější Ekvádor?

Pokud chcete zažít něco opravdu výjimečného, vyzkoušejte naše originální směsi 100% arabik, které pocházejí především právě z Jižní Ameriky. 

Nezapomeňte, že produkce kávy není úměrná její spotřebě v dané zemi. Často sami pěstitelé kávových plantáží mají doma na poličce rozpustnou kávu a maximum své úrody vyváží.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz