Uhodnete 3 nejoblíbenější nápoje na světě? A proč není káva první?


Pro nás je káva jedničkou, ale ve světě je tomu trochu jinak.

Napadlo vás někdy, proč je právě káva jedním ze světově nejpopulárnějších nápojů? A ne třeba kakao, heřmánkový čaj nebo šťáva z jahodového sirupu? Jasně, i tyto nápoje jsou oblíbené doma a k dostání v restauracích. Čajovny, čokoládovny a prosekárny máme také, ale pořád jich je znatelně méně, než kaváren. Snad jedině pivnice, by alespoň v Česku, mohly konkurovat.

Proč je tedy zrovna káva tak atraktivní? A který nápoj je světová jednička?

 

1) Voda na prvním místě

Světově nejoblíbenějším nápojem překvapivě není pivo, ale voda. Jasně, logicky, samozřejmě. Voda je totiž základem i pro další nápoje, je nejpřirozenější a nejdostupnější. I pro přípravu kávy bychom měli hledět na kvalitu vody, ze které kávu připravujeme.

 

2) Čaj, od sáčku po oolong

Čaj na druhém místě. Všichni ho doma máme. Celá Asie nebo britská královna snad nepijí nic jiného. Kvalitní čaj je vzácné zboží. Sáčkový čaj bývá často spíše takový prach, který zbyl po tom sypaném. Ale nic proti ničemu. S čajem je to podobné jako s kávou. Je to rituál a na přípravě záleží. Chodíte někdy do čajovny? Doporučujeme vyzkoušet!

 

3) Káva

Je na třetí příčce. Přesto najdete ve svém okolí jistě více kaváren než čajoven (a vodáren). Čím to je? Dostupností? Tím, že čaj si doma uděláte snadněji než dobrou kávu? Lidem se nechce platit tolik peněz za „obyčejný“ čaj? Nevíme, neděláme objektivní statistiky, jen zcela subjektivně sumírujeme poznatky z našeho okolí.

Že je ve světě čaj oblíbenější (statisticky a průměrně), ještě neznamená, že je tomu tak i v naší kotlině. Proč tedy můžeme říct, že je káva oblíbenější?

 

3 důvody, proč je káva v Česku oblíbenější než čaj

1) Styl

Káva je byznys. Ze šálku obyčejného espressa se stal pojem, životní styl, fenomén a pro někoho vhodný doplněk společenské pózy. Je to móda, na jejíž vlně se veze spousta podnikatelů a konzumentů, pro něž je káva pouhou dekorací nebo předmětem výdělku. Na druhou stranu tu máme i mnoho požitkářů a srdcařů, kteří do svých kaváren a pražíren vkládají vše. Káva je vášeň a to u nás platí dvojnásob.

2) Roční období

Čajové období u nás ustupuje společně se zimou a objevuje se zase po létě s první šálou. Ale kávu pijeme neustále. Ano, ledový čaj také existuje, ale kdo z vás si ho připravuje opravdu poctivě? V létě se ledové kávě a frappé daří určitě lépe než poctivému ledovému čaji.

3) Chuť, variabilita a účel

V neposlední řadě je tu chuť a známý kávový účinek. Kofeinu je v kávě prokazatelně nejvíc ze zmíněných oblíbených nápojů.

Na druhou stranu, káva nabízí mnohem víc než kofeinovou vzpruhu. Variace v podobě cappucin, latté a dalších specialit lákají opravdu hodně konzumentů do kaváren. A ty se předhánějí, která z nich bude mít lepší podzimní pumpkin latté. I zde je však základem kvalitní espresso.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz